Het plan

In de hoek van de Hogedijk en Machineweg in Aalsmeer komt het Oosteinderkwartier. Het woonprogramma bestaat hier uit 24 appartementen, een twee-onder-een-kapwoning en 36 garageboxen.  

Het ontwerp refereert aan jaren 30 architectuur, daarom maken we een levendige balans tussen verticaliteit en horizontaliteit in de gevels. Dit is zichtbaar in specifieke details zoals metselwerk- en betonbanden, dakoverstekken, verhoogde dakranden en ornamentiek.  

De tweekapper heeft een klassieke vorm met zadeldak en tuitaccent. Dankzij een mooi overstek wordt deze kap extra benadrukt. De plintsteen is dezelfde als bij het appartementencomplex, maar het opgaand werk is in een warme roodbonte steen. Dit geeft de tweekapper zijn eigen karakter dat goed samengaat met het blok. De grijze kozijnen worden gecombineerd met heel lichtgrijze goten. Hiermee wordt het kleurenpalet een rustig en warm geheel. 

De appartementen zijn voorzien van een karakteristieke oranjebonte gevelsteen. De gevel doet plaatselijk een sprong naar voren, deze vorm wordt extra benadrukt met een uitstekend metselwerk penant. Deze verticale elementen houden we in balans met een sterke horizontale belijning in het metselwerk. Onder- en bovenlangs de ramen passen we betonbanden toe en op de hoekpunten van het gebouw komt in het metselwerk horizontaal reliëf. Dit brengt net wat meer leven in de gevel, ook dankzij het schaduweffect dat zo’n reliëf geeft. 

De entree van het blok wordt met  kenmerkende architectuur extra benadrukt. Hier passen we een spits verticaal ornament toe op een metselwerk penant, wat de toegang van het gebouw mede signaleert. Een brede luifel en gemetselde plantenbakken maken het entreegebied af. 

Aan straatzijde krijgen de gelijkvloerse appartementen een eigen terras of kleine tuin. De woningen op de andere woonlagen hebben een inpandig balkon, wat door middel van een glazen harmonica pui volledig dicht of open gesteld kan worden. Elke woning krijgt een garagebox op het achtergelegen parkeerterrein, deze worden uitgevoerd met een groendak.  

Daarnaast bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw een gezamenlijke tuin, waar bewoners kunnen samenkomen en genieten van het groen. 


Bureau 070


Website


© Thunnissen Groep 2024
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring